Cursuri pentru antreprenori prin proiectul EU-ANTREPRENOR

Modulul 13 – Adaptarea discursului


Există foarte multe situații neprevăzute care pot să apară în susținerea efectivă a discursului și care să deturneze vorbitorul de la structura inițială planificată și exersată a acestuia. Vom aminti în cele ce urmează câteva dintre acestea.

  • Un public foarte mic...

Aceasta este o situație care îți poate afecta destul de mult moralul cu greu construit înaintea unui discurs public. În acele momente, nu te lăsa purtat de gânduri negative... oamenii nu lipsesc pentru că tu ești un vorbitor pentru care nu merită să se deplaseze, ci se prea poate să fi fost o problemă de organizare, care nu are nici cea mai mică legătură cu tine. Tu vei putea fi evaluat doar după ce urci pe scenă, tot ce are loc înainte nu mai ține de tine. Dacă lumea pleacă în timpul discursului tău, atunci merită să îți pui câteva întrebări cu privire la prestația ta.

Așadar, ce ai de făcut în situația unui public mic, dispus aleatoriu într-o sală mare? Invită-i pe toți mai în față, alături de tine, încearcă se creezi un spațiu de confort pentru toată lumea, zona din față a sălii va căpăta instant un caracter mult mai confortabil, atât pentru tine, cât și pentru ei.

  • Oamenii se plictisesc

Ai încercat să urmezi ca la carte toate regulile discursului public de succes și totuși observi că audiența ta este teribil de plictisită. Ceva înseamnă că totuși nu s-a întâmplat chiar ca la carte, dar încercăm acum să salvăm cât se poate de mult din situație. În asemenea cazuri, cea mai bună soluție este una graduală, în care încerci să îi implici în discursul tău și să le ceri părerea cu privire la subiectul discutat: Ce părere aveți despre acest punct de vedere? Care este punctul vostru de vedere? Este cineva în sală care a trecut printr-o situație similară?

Dacă nu obții niciun răspuns, într-un spirit de glumă, poți spune: Ok, puncte de vedere nu avem, să fie din cauză că avem prea multe nelămuriri pentru a mai lăsa loc și opiniilor? Un zâmbet din partea ta și vei primi automat minim un zâmbet în răspuns din partea publicului.

O altă abordare mai sinceră și directă de la bun început ar fi să împărtășești publicului tău faptul că simți cum discursul tău nu reușește să le stârnească într-atât de mult atenția pe cât ți-ai dorit. Odată împărtășită această constatare, vei putea face un plan împreună cu publicul tău pentru a le mai menține o minimă atenție în minutele rămase. „Facem așa, eu vă promit că nu vă mai rețin mult, mai avem 5 minute, iar voi îmi promiteți că încercați până la final să îmi spuneți un lucru care v-a plăcut și pe care l-ați învățat din prezentarea mea și un lucru pe care l-ați fi dorit altfel.” Îi vei face să se simtă cu adevărat importanți pentru tine și îi vei determina să colaboreze. De la mulți vei avea răspunsuri generale de tipul: „Mi-a plăcut că a fost interesant, dar aș fi vrut să fie mai puțin ploios afară”. Poate nu te va ajuta ca fiind un feedback foarte constructiv, dar este o persoană care măcar nu te poate critica pe tine pentru lipsa sa de interes (de vină e vremea), iar pentru tine este o persoană pe care ai reușit să o scoți din zona de confort și ai convins-o să îți adreseze chiar și aceste cuvinte atât de generale.

Să ne imaginăm situația unui concurs de discursuri publice în care se discută diverse subiecte, fiecare mai controversat decât celălalt. Dacă, spre exemplu, discursul tău va aborda tema legalizării consumului de marijuana sau a legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, se prea poate ca în public să fie persoane foarte vehemente și care să se simtă poate chiar jignite de punctul tău de vedere. Sunt subiecte sensibile și te poți aștepta la reacții diverse.

Într-un asemenea caz, amintește-ți că cea mai bună soluție este să eviți disputele și să rămâi în sfera unei dezbateri, având grijă să nu se depășească limitele acesteia. Argumentele vor fi prezentate politicos, cu o bază documentară solidă, lăsând impresiile, subiectivismul și sentimentele deoparte. Cu toate că argumentele trebuie să fie unele cât mai obiective, ca și mod de construcție al acestora, nu omite să te gândești la modul în care se simte publicul tău ascultând acele argumente. Argumentele nu vor fi sentimentale, dar vor genera sentimente și ele nu trebuie ignorate. Aici trebuie să ne amintim cât este de importantă empatia și de aceea vom învăța să fim ponderați și să dovedim flexibilitate.

Se spune că unul dintre cele mai corecte răspunsuri este întotdeauna „Depinde...”. Așadar, când tu și audiența ta nu sunteți pe aceeași lungime de undă, amintește-ți ție și celorlalți că totul depinde de perspectiva din care este privit respectivul lucru. Nu fi contrariat când vezi că lumea nu este de acord cu tine și amintește publicului tău același lucru: există la fel de multe puncte de vedere, câte persoane. Concluzionează totul prin „vă respect punctul de vedere, aceasta este într-adevăr încă o perspectivă asupra subiectului”. Nu opta pentru a te impune pentru că nu deții această putere, în fond cel mai bun mod de a te impune este prin eleganța de care dai dovadă.

  • Întâmpinăm dificultăți tehnice

Vorbeam mai devreme de faptul că în momentul susținerii discursului, poți avea foarte multe echipamente tehnice la dispoziție – laptop, proiector, smart-board, sistem de sonorizare etc. Luând în calcul faptul că ai fost la fața locului în timpul pregătirii discursului, ești o persoană bine pregătită și informată, bazându-te că echipamentele tehnice vor funcționa și în ziua efectivă a discursului. Surprizele vin, însă, când te aștepți mai puțin.

Ai ajuns în momentul discursului și realizezi faptul că aparatura a decis să nu mai funcționeze. În primul rând, cea mai prețioasă recomandare pe care o putem transmite este să nu îți pierzi firea, amintește-ți că ai exersat de suficiente ori discursul încât acum să te poți adapta cu naturalețe și spontaneitate acestei situații. Din experiența noastră, te asigurăm că vei avea cu atât mai mult de câștigat în fața publicului cu cât vei transmite mai repede flexibilitatea ta de a prezenta la fel de bine și fără tehnologie. Ca un secret, este bine să pară ca o decizie a ta, nu o ultimă soluție la care recurgi doar pentru că ai epuizat toate celelalte variante posibile. Audiența va trece cu mult mai mare ușurință peste posibilele ezitări pe care le-ai avea în discurs, persoanelor din public le va fi ușor să empatizeze cu tine și să își de aseama cât este de incomod ce ți se întâmplă.

Mai mult decât a ține un discurs exclusiv vorbit, îți poți aminti schemele care au stat la baza hărții mentale a ideilor din discurs, respectiv storyboard-ul creat de tine. Folosindu-te de acestea, poți cere unor persoane din public o hârtie A4 (sau îți poți aminti întâmplător că ai câteva hârtii în geantă) și să încerci să schematizezi graficele pe care le aveai, de altfel, foarte frumos figurate în prezentarea pe care doreai să o proiectezi.

Autentificare